Søby til Ærøskøbing
Færgen afgår fra Svendborg kl. 07.05 og så kan vi slappe af en god times tid, inden vi rammer Ærøskøbing ved 8.10 tiden. Bussen kører fra Ærøskøbing til den nordlige by Søby kl. 8.30. Vi ankommer til Søby 9.00 og efter det obligatoriske besøg med den lokale bager, er vi klar til at gå de ca. 22 kilometer tilbage til Ærøskøbing.
Søby er den nordligste by på Ærø. Byen har 438 indbyggere. I starten af 1700-tallet bestod Søby blot af nogle få fæstegårde. Alle hovedaktiviteterne lå hos hertugen, som boede på Søbygaard det er nogle kilometer udenfor Søby og et sted vi besøger lidt senere. Byen stolthed er værftet, der er Ærøs største.
Efter et smut forbi bageren, går vi ud af Søby i sydlig retning. Vi passere de sjove skil huse ved indgangen til Låddenbjerg Plantage, som eftersigende er Ærøs ældste skov.
I området omkring Vitsø findes strandenge, vandhuller og fugleliv med masser af gæs og ænder. I stenalderen var Vitsø Nor en fjord. Men efterhånden som sandet vandrede, lukkede det næsten indgangen til fjorden til. I 1788 var åbningen så lille, at man var i stand til at stoppe fjordens munding mod havet. Det var en kæmpe bedrift på denne tid. Herved blev skabt en sø bag stranden. I de efterfølgende 200 år lykkedes det efterhånden at dræne søen helt væk og dele af området blev anvendt til landbrugsjord.
Ca. 225 ha af fredningsområdet er i privat eje, hvoraf Aage V. Jensens Fonde ejer 106 hektar. Resten ca. 119 ha er fordelt på 26 private lodsejere.
Søby Volde
Efter at have gået nogle kilometer langs Vitsø Nor, går vi lidt ind på øen og rammer Søby Volde. Allerede på lang afstand, kan vi se de imponerende volde rejser sig i horisonten. De er virkelig imponerende også taget i betragtning de er skabt uden brug af moderne maskiner.
Søby Volde er et velbevaret voldsted fra 1100-tallet. Voldene er etableret af Kong Niels der var konge tilbage fra 1104-1134. Voldene er lavet som værn mod den tyske ekspansion i Østersøen. Borgen fungerede i ca. 150 år, men mistede sin betydning inden udgangen af det 13. århundrede og gik desværre i forfald. Selve voldanlægget er stadig meget velbevaret, og voldens toppunkt er 36 meter over havets overflade. Vi var naturligvis oppe på alle bakkerne, det er sindssygt at tænke på at dette er skabt via håndkraft. Jeg lover hermed ikke at brokke mig, næste gang jeg skal grave et hul i min have.
Søbygaard er en herregård bygget i 1580 som jagtslot af hertug Hans den yngre.
Hovedbygningen og ladegården blev opført på to selvstændige borgbanker der var forbundet med en vindebro. Voldgraven blev drænet i 1770’erne og dyrket den er dog fyldt op med vand igen. det er et imponerende flot byggeri.
Søbygaard har en lang række af meget prominente ejere bag sig, der tæller mange forskellige hertuger.
Selv om Søbygaard har været fredet i mange år, har manglende vedligeholdelse medført, at slottet og avlsbygningernes har været i kraftig forfald.
I 1991 købte den selvejende institution Søbygård hovedbygningen med henblik på restaurering. Restaurering har stået på i 30 år nu og Søbygaard står imponerende flot i dag.
Ærøskøbing
Et badehus på øen Ærø er ikke bare et badehus. Det er et samlingssted for familien. De ikoniske og særdeles attraktive badehuse har snart været på øen i 100 år. Men det har ikke været fredelige år, de har gentagende gange været udsat for trusler med fjernelse igennem tiderne.
Badehusene ligger 2 steder på Ærø: På Eriks Hale ved Marstal og her på Vesterstrand ved Ærøskøbing.
Begge steder er husene smukke, karakteristiske og velholdte ned til mindste detalje.
Grundene, som badehusene står på, er lejede – for evig tid. Men klausulerne er skrappe: Ingen udbygninger, ingen tilbygninger og ingen installation af el eller vand.
Få historien om badelivets opståen i Ærøskøbing i slutningen af 1800. Her havde kvinderne adgang til at bade om formiddagen, over middag var det så mændenes tur til at bade.
Det er vildt sjovt at gå og kigge på de sjove, finurlige, skæve, mærkelige farver og særdeles hyggelige huse.
Husene er meget sjældent til salg, de arves fra generation til generation. Men når de endelig er til salg, sælges de for temmelig store beløb, jeg læste om en pris på 250.000 kr for 12 kvm. Desværre blev de alle ødelagte i stormen i november 2023.
Ærøskøbing har knap 1000 indbyggere og er dermed ejere af titlen som Danmarks mindste købstad. Byen har jeg læst flere steder, har fået tilnavnet ”Eventyrbyen”, og hvorfor ses ganske tydeligt, når man går gennem de brostensbelagte gader. Her er det exceptionelt velbevarede 1700-tals huse efter det andet. Kombineret med veje af brosten gør det hele fuldendt.
Både min datter og jeg er tossede ved fisk, så naturligvis skal vi forbi røgeriet i byen. Det er faktisk andet forsøg, sidst vi prøvede var køen så lang, at vi droppede det. I dag slap vi med 30 minutters ventetid. Jeg ved ikke hvornår fisken er fra, men det var faktisk røvkedeligt i forhold til det fiske vi får ved vores sommerhus i Hvide sande. Men portionerne var store og øllet koldt.