Det skulle du måske have tænkt over før du begik kriminalitet
Bygning,  Historie,  Oplevelse

Fængslet

Horsens Statsfængsel husede op til 400 mandlige fanger da det var fungerende fængsel. I 153 år fulgte bygningen med udviklingen, men i 2006 var det slut, og porten lukkede sig efter den sidste fange. Da fængslet blev taget i brug i 1853 var det et hyper moderne fængsel opført på grundlag af rationalitetstankegang med isolationsfængsling, som afløser for uhumske middelalderlige forhold.

Tænk at en isolationscelle på 7 kvm. er det rene luksus i forhold til de gamle fængsler….

I 1892 var Horsens ramme for den sidste halshugning i Danmark og dermed den sidste henrettelse for forbrydelser begået i fredstid.

Fængslet genåbnede i 2012 som oplevelsesvirksomheden FÆNGSLET. På få år er det lykkedes FÆNGSLET at skabe en både national og international anerkendt ramme for kultur og events, bla. Metallica var spillet der.

Fængslet er desuden kendt for den nok mest spektakulære fangeflugt i historien.

Carl August Lorentzen flygtede fra fængslet juleaften i 1949. Han gravede en tunnel ud i friheden. Dette kæmpe arbejde tog hele 11 måneder og 4 dage.
Dagene brugte han på at være fange, nætterne på at finde veje og udveje gennem mure, fundamenter. Tunnellen var imponerende 18 meter igennem sandet jord, mørke og han led under kolossal  iltmangel. Når han mistede orienteringen (sikkert grundet manglende ilt), rettede han linjeføringen op. Når tunnelen styrtede sammen bag ham, gravede han sig fri. Han brugte i alt 600 brædder og 800-900 mursten til afstivning.

Beskeden, han efterlod, var ikke til at misforstå:

“Hvor der er en Vilje, der er der ogsaa en Vej”

EFTERLAD ET SVAR

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *