Fedt med reflekserne i vandet
Historie,  Natur,  Oplevelse

Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber tæt ved Viborg er verdens største kalkgruber. Her er det muligt, at gå på opdagelse mere end 50 meter nede i de oplyste minegange.
Over alt i mineen er der rislende bække og underjordiske søer og se, hvor flagermusene sover hele vinteren. Der ca. 4 km gange, der er åbne for gæster, og heraf er ca. 2 km. gange oplyst.

Mønsted Kalkgruber ligger vest for Viborg. Kalkgruberne er huler i et overfladenært kalklag, hvor der i mange århundreder er blevet brudt kalk. Kalken blev brugt til fremstilling af mørtel til opbygning af kirker og klostre.

I mange århundreder drev de lokale bønder minevirksomheden. I 1872 solgte de rettighederne til kalken til Mønsted Kalkværker. Mønsted Kalkværker drev minen Helt frem til 1953.

Kalken ligger nogle steder i Nordjylland meget tæt på jordoverfladen. Dette skyldes et tykt saltlag i undergrunden under kalken. Laget af salt blev aflejret på et tidspunkt, hvor området var dækket af et lavvandet hav. Saltet har en lille massefylde i forhold til andre aflejrede lag. På grund af dette ‘flyder’ saltet langsomt mod overfladen, mens de tungere lag ‘synker’ ned i undergrunden.
Saltdiapir, der tvinger kalklagene op, så der kan laves kalkgruber som ved Mønsted og Daugbjerg.

Når saltet bevæger sig mod overfladen, skubber det blandt andet kridt og kalk foran sig. Når saltlaget når grundvandet, stiger det ikke højere, da vandet opløser det og fører det bort. Kun opløste mineraler bliver tilbage og danner en gipskalot oven på saltlaget. Når saltet er nået hertil, har det nogle steder skubbet kridt og kalk så højt op, at det ligger kun få meter under jordoverfladen. Normalt ville disse lag ligge i omkring 4-500 meters dybde. Mønsted Kalkgruber, Daugbjerg Kalkgrube og Tingbæk Kalkgrube findes alle i sådanne hævede kalklag.

EFTERLAD ET SVAR

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *