En koh med hjerte i
Havn/Marina,  Landskab,  Natur,  Oplevelse,  Strand og sand,  Vandretur

Drejø øen midt i verden

Drejø, et forholdsvis ukendt sted for mig, men hold nu op hvor er det et skønt sted og sikke en gæstfrihed vi blev mødt af. 

Øen har kun 69 indbyggere og jeg tror ca. halvdelen hilste på os.

Drejø er en ø i det Sydfynske Øhav med et areal på 4,26 km². Den har en længde på 5 km og en bredde på 2 km.

Drejø har to havne, den ene hvor der både er lystbåde og hvor færgen lægger til. Nord på er der endnu en lille lystbåde havn. Øen siges at ligge “Lige midt i verden” – i dette tilfælde betyder det, at den ligger lige langt fra Ærø, Fyn og Tåsinge.

For at komme til Drejø, skal man sejle i ca. 75 minutter fra Svendborg. Overgangen vi benyttede var kl. 7.30 og med forventet ankomst kl. 8.40. Overgangen var rigtig fin, færgen er ikke så stor, men da der kun var en passager mere end os, var der rigeligt med plads.

Vi har stort set hele øen rundt, at gå rundt på øen er en stor naturoplevelse, over alt er der fugle, harer og vi så rigtig mange dådyr. Jeg har ikke en brik forstand på fugle, så jeg skal ikke kloge mig på arterne, men hold nu op der var mange over alt. Flere steder på turen rundt, sprang der en harer op fra sit gemmested når vi gik forbi, jeg ved snart ikke hvem der blev mest skræmt.

Kort over Drejø

Drejøs historie

Drejø var med stor sandsynlighed beboet allerede i stenalderen for 8.000 år siden, der er fundet flere flintredskaber rundt om på øen. Senest efter orkanen i 1999 hvor ekstremt lavvande afslørede en stor stenalderboplads nær Grydeholm.

På skrift er øen først nævnt i Kong Valdemar sejrs jordbog i 1231. Sandsynligvis blev øen dengang brugt til jagt.

I år 1480 nævnes øen igen, denne gang i forbindelse med ulovlig handel med Tyskland. Svendborg var på dette tidspunkt købstad og derved skulle alt lokal handel foregå igennem denne by.
Men driftige folk på Drejø. havde deres egen handel kørende med Tyskland.

I år 1535 blev der bygget et mindre Kapel af kampesten, dette efter mange fatale sejladser mellem øerne i det fynske øhav. Kirken blev løbende udvidet og står i dag som en fantastisk flot hvid kalket kirke.

I 1766 blev Drejø solgt til Preben Brahe, Hvedholm, der i 1798 lægger den under grevskabet Brahesminde.

Skarø, Hjortø og Birkholm i 1555 indlemmet under Drejø pastorat, og udgjorde hermed Drejø Sognekommune. Først i 1964 kommer øerne ind under Svendborg kommune.

I 1994 tages den nye havn i brug, dybden gør det nye sted lagt mere ideelt til at modtage større både. Den gamle havn bruges stadig til lystsejlere
I 1997 Får Drejø og Skarø deres egen færge “Højestene”. Svendborg Kommune danner selv et rederi.

EFTERLAD ET SVAR

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *