Sømærkerne er rejs i perioden 1884-1885, hvoraf havet allernådigst har ladet de 11 stå tilbage i dag
Historie,  Landskab,  Natur,  Oplevelse,  Vandretur,  Vejr og vind

Aargab til Nymindegab

Aargab nogle kilometer syd for Hvide Sande ligger vores sommerhus. Området er er genialt til vandreture, der er masser af stier og muligheder for nye ture hver gang. Denne vinterferie bruge jeg det relative gode vejr til flere længere ture.

Den første tur var fra sommerhuset og til Nymindegab. Der er ikke så voldsomt meget at berette fra turen, det mest ophissende er sømærket undervejs.

Sømærkerne eller båkerne langs den jyske vestkyst er høje, skulpturelle, trebenede trækonstruktioner, der stammer fra 1884-85 og indgår i et samlet system af sømærker, som det daværende Kyst og Klitvæsen rejste for at forbedre søsikkerheden.Der kom rigtig mange skibe op langs vestkysten, det var får GPS og andet navigation, så det eneste de havde at navigere efter, var disse sømærker. De resterende 11 der er tilbage er i dag fredede.

Turen gik primært på den cykel sti der går rundt og fjorden, men også på de trampestier der er der i forvejen. Noget af ruten var også langs vandet.

Sømærkerne er rejs i perioden 1884-1885, hvoraf havet allernådigst har ladet de 11 stå tilbage i dag

Nymindegab

Umiddelbart er Nymindegab en gabende kedelig by. De under 200 indbyggere gør ikke meget væsen af sig. Men der er faktisk en super interessant historie om byen, nemlig gabet.

Ringkøbing Fjord har været engang havbugt. Men sandflytning fik landtanger til at vokse frem fra syd og især fra nord afskar den efterhånden fra Vesterhavet. Dannelsen af Ringkøbingfjord var undervejs.

Omkring år 1650 var der et bredt udløb ved Sønder Havrvig, det er ca. 10 km nord for Nymindegab. Men så vandrede gabet sydpå og nåede til Skodbjerge i 1700. Gabet fortsætter mod Bjerregård hvor den rammer i 1730. Herfra fortsætter det til Bjålum hvor det rammer omkring år 1750. Herfra går det lidt langommere mod Nymindegab omkring 1800 og til Houstrup ca. 1845, hvor gabets vandring sluttede. I dag kan man sagtens se disse indsøer der tidligere var en det af Ringkøbingfjord. På vores vandretur passere vi flere af dem

Undervejs havde vandet adskilt det tidligere klitland Tipperne fra Holmsland Klit og dannet den brede, flodlignende Nyminde Strøm, der dog blev smallere, da den mødte den gamle kystklint ved Nymindegab og længere sydpå.

Nymindestrømmen er altså Ringkøbing Fjords gamle udløb ud til havet. I dag består det tidligere udløb af en række søer,

“På den lokale dialekt kaldes Nymindestrømmen for æ’ Gaf.”

I løbet af 1800-tallet, hvor der var adgang til både fjorden og havet, blev Nymindegab et af de vigtigste fiskerlejer på Vestkysten syd for Limfjorden og ladeplads. Nymindegab oplevede sin storhedstid. Men gabet sandede til, og man gravede i 1892 en kanal, som dog også jævnligt sandede til.

I 1908 – 1909 besluttede man at flytte adgangen mellem Ringkøbing fjord og Vesterhavet til Hvide Sande. Denne lukkede dog igen i 1925 efter en storm. I 1929 – 1930 gravede man den nuværende kanal der stadig er i brug i Hvide Sande. Det blev dødsstødet til Nymindegab som fiskeriby.

EFTERLAD ET SVAR

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *